Blogul bauturilor

Articole cu si despre bauturi, care sa te inspire si sa te ajute in alegerea meniului de bauturi pentru un eveniment cat mai reusit.

CALCULEAZA BAUTURILE

Frapierra pentru

Gusturi fine

 

03 Oct

Serveste fiecare bautura in tipul de pahar potrivit

Bauturile alcoolice si non-alcoolice sunt la baza tuturor evenimentelor sociale, reusind intodeauna sa anime atmosfera. Servite cu moderatie, bauturile reusesc sa insufleteasca orice petrecere, sa incite buna dispozitie a invitatilor si sa incurajeze discutiile pe diverse teme.

Avand arome si concentratii diferite, fiecare tip de bautura este preferata mai mult de unii si mai putin de alti. Ce tip de pahar se potriveste insa fiecarui tip de bautura in parte?
 

Sampania sau vinul spumant, servite in pahare sau cupe

Sampania este o bautura servita aproape la orice eveniment, iar in timp a ajuns sa fie asociata cu caracterul festiv, fiind folosita de cate ori sarbatorim un eveniment.

Paharul de sampanie este usor de identificat si de retinut, fiind acel pahar cu picior inalt, subtire, cu forma ingusta sau alungita. Absolut deloc intamplator aleasa, forma acestui pahar permite bulelor de aer sa iasa rapid din sampanie, fara ca bautura sa isi piarda aroma si aciditatea.

Acest pahar insa nu este singura modalitate de a servi sampania, ea fiind deseori oferita in cupe de sampanie, cu picior lung, partea de sus avand o forma sferica, cu o deschidere larga.
 

 

Vinul alb si vinul rosu, servite in tipuri diferite de pahare

Vinul rosu se serveste la temperatura camerei, in pahare cu picior scund, avand cupa larga si potrivit de inalta. Pentru vinurile mai bogate precum Pinot Noir, se foloseste un pahar mai inalt, cu o cupa mai larga. Paharul trebuie sa se ingusteze adecvat spre varf astfel incat sa captureze buchetul dar sa permita in acelasi timp sa fie servit.

Pentru vinul alb se recomanda un pahar cu picior inalt si cupa mai mica. Paharul trebuie tinut de picior, conservandu-se astfel raceala si buchetul vinului. In acelasi tip de pahar se serveste si vermutul, glasate cu zahar si lamaie.
 

Cognacul, aperitivele sau apa, servite fiecare dintr-un alt tip de pahar

Paharele folosite pentru coniac au cupe globulare cu suprafata mare, cat mai inchise, si piciorul scurt. Forma acestui pahar concentreaza mirosurile alcoolice catre partea de sus a paharului, in timp ce mainile incalzesc coniacul. De cate ori se roteste paharul intre ambele maini si apoi se cuprinde cupa cu o mana, incalzirea paharului va releva buchetul coniacului.

Daca la masa se serveste si un aperitiv, atunci pe masa va fi adaugat paharul pentru bauturi tari gen tuica sau vodka, umplut intotdeauna inainte de asezarea oaspetilor la masa. Ca forma este mic, de obicei cu peretii drepti, pentru a fi consumat in cantitati mici si in scurt timp.

Paharele de apa nu trebuie sa lipseasca de pe nicio masa, indiferent ce alte bauturi se mai servesc. Fie ca invitatii tai vor dori sa serveasca un pahar de apa plata sau apa minerala, aceste tipuri de pahare sunt mari, inalte, intotdeauna fara picior.
 

 

Cocktailurile sunt servite in mai multe tipuri de pahare

Paharul clasic de cocktail are un design de vas in forma de triunghi cu o tulpina lunga. Folosit pentru o gama larga de cocktailuri straight-up (fara gheata), inclusiv Martini, Manhattans, Metropolitans, si gimlets (mixuri de gin si suc de lime), este frecvent denumit paharul de Martini.

Pentru cocktailurile cu bauturi tari gen whisky sau cocktailuri exclusiv alcoolice, se folosesc pahare plate joase. Pentru sucuri, cocktailuri nonalcoolice, nectaruri, servite cu gheata, felii de fructe, pai sau umbrelute se folosesc pahare plate medii. Pentru cocktailurile alcoolice lungi, gen whisky sau vodka cu Cola, Pepsi, etc. se folosesc pahare plate inalte.

In schimb, limonadele, sucurile acidulate si frapeurile se beau din pahare asemanatoare, dar cu picior.